Home Werk Exposities Over Dik Contact

Dik Kusters

Als geboren en getogen Betuwenaar werd ik al snel aangetrokken door de schoonheid van het landschap. In mijn jeugd zag ik de uiterlijke schoonheid niet, dat hoorde er gewoon bij. Gras was gras en een boom was om in te klimmen. Het was vooral de enorme speeltuin waar ik mezelf na schooltijd kon vermaken. Een gebruiksobject dus. Struinen door de zompige klei, eendeneieren zoeken, vissen, zwemmen in de Kil bij Ophemert. Het kon niet op en het zou altijd zo blijven... Later, na mijn opleiding aan de kunstacademie kwam de waardering voor de schoonheid van het landschap.

Dik Kusters aan het werk in zijn attelier

Het gedicht van Lucebert was, is en blijft... Helaas.
De vooruitgang heeft het economisch gebruik van de uiterwaarden voor kleinschalige veeteelt overbodig gemaakt. Nagedacht over de resten van het landschap en wat we er nu mee aan moeten, binnen een cultuurhistorisch besef, wordt er naar mijn mening nauwelijks.
Graag leg ik de schoonheid en datgene vast van wat nog over is. Met name het wassen en afnemen van het hoge water in de wintermaanden maakt de interactie tussen land, licht en water van het rivierenlandschap tot een adembenemend schouwspel.
Een en ander leg ik vast in een ‘eigen’ ontwikkelde techniek. Het vlak wordt afgedekt met fijne malletjes en met air brush inkt, een gaasje en tandenborstel spat ik successievelijk de kleuren op papier. Vooraf teken en schilder ik zoveel mogelijk buiten om de voorstelling zo goed mogelijk in mij op te nemen. In mijn atelier werk ik de voorstelling uit in de hierboven beschreven techniek.

Prijs
Bij de kunstwedstrijd Leerdam 2018 met als thema 'Holland Herinnerd' heeft Dik de eerste prijs gewonnen met zijn werk Ochtendgloren (afbeelding). Het juryrapport zegt hierover:

Bij dit werk van Dik Kusters komt misschien wel alles bij elkaar wat we voelen, weten, waar angst op de loer ligt, maar ook het genieten van water: Holland waterland.
Hier ligt het water over het land en zien we verder weg de bescherming van een kerk, van veilige huizen. We zien de beheersing van het water door mensen, door de eeuwen heen vorm gegeven. Dijken, dammen, waterkeringen, gemalen, tot nu aan toe. Angsten, wat gebeurt er als de zeespiegel blijft stijgen?
En wat een rust, de hemel bij de aarde gebracht in een eindeloze spiegeling. Alleen door een enorm vakmanschap kan dat.

Dik Kusters is lid van Kunstenaarsvereniging Werkplek, Nationale Associatie Beeldend Kunstenaars en International Watercolor Society.